Wat is het doel van het onderzoek?
Het doel van het onderzoek is vast te stellen dat Nederland vrij is van Brucella melitensis.

 

Hoe kan dit doel bereikt worden?
Om dit te bereiken moet een bepaald percentage van de geregistreerde bedrijven in Nederland zijn onderzocht op de aanwezigheid van Brucella melitensis.

 

Wat is Brucella melitensis?
Brucella melitensis is een bacterie die ziekte kan veroorzaken bij schapen en geiten. De bacterie komt momenteel vooral in landen in Zuid-Europa voor, maar zou door import hier gebracht kunnen worden. Besmette dieren vertonen symptomen als koorts, melkdaling, verwerpen en onvruchtbaarheid.

 

Kunnen mensen besmet worden door Brucella melitensis?
Ook de mens kan besmet worden door Brucella melitensis. De meest voorkomende klachten bij de mens zijn koorts, vermoeidheid, zweten en koude rillingen. De mensen kunnen worden  besmet door contact met de dieren of door besmette dierlijke producten.

 

Belang van het onderzoek
Nederland is officieel vrij verklaard van Brucella melitensis. Hierdoor is het exporteren van dieren en/of dierlijke producten gemakkelijk. De ziektevrije status is vastgelegd in een Europese richtlijn. Deze richtlijn schrijft voor dat jaarlijks een bepaald percentage van de geregistreerde bedrijven in Nederland moet worden onderzocht om de ziektevrije status te behouden. Het is dan ook essentieel voor de uitvoering van het onderzoek dat alle bedrijven die aangewezen zijn voor dit onderzoek hieraan meedoen.

 

Ik weet zeker dat mijn dieren nooit de grens over gaan. Waarom moet ik dan toch meedoen?
De Europese regels schrijven een 100% a-selecte steekproef voor. Er wordt daarbij geen onderscheid gemaakt tussen bedrijven die waarvan dieren mogelijk geëxporteerd worden (voor fokkerij of slacht) of bedrijven waarvan de dieren in Nederland blijven. Bovendien is het mogelijk dat dierlijke producten (vlees, melk, wol) toch de grens over gaan.

 

Hoelang wordt het onderzoek al uitgevoerd?
Dit onderzoek wordt al sinds 1992 uitgevoerd.

 

Waarom voert NSFO nu dit onderzoek uit, en niet de GD?
De overheid heeft in een openbare aanbestedingsprocedure op basis van prijs en kwaliteit dit project gegund aan NSFO, en niet aan GD.

 

Waarom doet de overheid niet zelf de Brucella melitensis monitoring?
De overheid is gebruikelijk om deze monitoring door de markt uit te laten voeren. Dit doet zij ook met ander bewakingsonderzoek naar besmettelijke dierziekten, zoals onderzoek naar brucellose bij runderen en klassieke varkenspest bij wilde zwijnen.

 

Wie betaalt de kosten van de Brucella melitensis monitoring?
De monitoring wordt (deels) betaald uit het Diergezondheidsfonds. Schapen- en geitenhouders met meer dan 25 dieren betalen jaarlijks een heffing voor dit fonds. Juist daarom is het voor de schapen- en geitensector belangrijk dat de monitoring zo efficiënt en goedkoop mogelijk plaatsvindt.
De kosten voor de dierenarts, materiaalkosten en onderzoekskosten worden door de overheid vergoed en vanuit het Diergezondheidsfonds op 50/50-basis doorbelast aan het Ministerie van Economische zaken en het Productschap voor Vee en Vlees.

 

Wie neemt de steekproef?
De steekproef wordt genomen door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (voorheen Dienst Regelingen, onderdeel van het ministerie van Economische Zaken). NSFO kan hier dus geen invloed op uitoefenen.

 

Hoe komt NSFO aan mijn UBN nummer en adresgegevens?
NSFO ontvangt de UBN nummers en adresgegevens van de bedrijven die in de door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (voorheen Dienst Regelingen) getrokken steekproef vallen. Van bedrijven die niet in de steekproef vallen, ontvangt NSFO dus geen gegevens. NSFO mag de gegevens alleen gebruiken voor de uitvoering van de Brucella melitensis monitoring. Dit is contractueel vastgelegd volgens de eisen van de Wet Bescherming Persoonsgegevens.

 

Waarom moet ik 13 dieren laten onderzoeken, en niet meer of minder?
Met dit aantal kan statistisch met 95% betrouwbaarheid worden aangetoond dat minder dan 0,2% van de populatie besmet is. Heeft u minder dan 13 dieren ouder dan 6 maanden, dan laat u alle dieren op het bedrijf ouder dan 6 maanden onderzoeken.

 

Waar worden de monsters onderzocht?
De monsters worden in Schotland onderzoek door het Scottish Agricultural College (SAC).

 

Waarom worden de monsters in Schotland onderzocht en niet in Nederland?
NSFO werkt al sinds 2010 in volle tevredenheid samen met het Schotse laboratorium SAC voor andere bloedonderzoeken. Dit laboratorium voldoet aan de hoogste kwaliteitseisen en doet dit bovendien tegen scherpe tarieven.

 

Wat gebeurt er als er antistoffen tegen de bacterie worden aangetoond?
De monsters worden dan ter bevestiging naar het Centraal Veterinair Instituut in Lelystad gestuurd. Daar wordt met een andere test gekeken of het monster inderdaad positief is, of ‘vals-positief’. Op dat moment wordt de NVWA direct ingelicht door de NSFO. Blijkt het monster inderdaad positief te zijn, dan zal de NVWA zelf nieuwe monsters nemen ter bevestiging. Dit gaat dan verder buiten NSFO om.

 

Hoe verstuurt mijn dierenarts de monsters?
Op het inzendformulier vindt u een gele sticker. Deze kan de dierenarts op de envelop plakken. Via het telefoonnummer rechtsonder op het inzendformulier kan de dierenarts bij TNT Innight doorgeven dat er monsters klaar liggen. Deze worden dan ’s nachts opgehaald. Het verzenden via TNT Innight kost uw dierenarts niets. Voorwaarde is wel dat uw dierenarts al is aangesloten op het netwerk van TNT Innight (bijvoorbeeld voor het verzenden van monsters naar de Faculteit Diergeneeskunde, Gezondheidsdienst voor Dieren of het Centraal Veterinair Instituut). Is dit niet het geval, dan kan de dierenarts de monsters met PostNL of een koerier sturen naar het adres op de sticker.

 
 
       

NSFO
Postbus 160
5300 AD Zaltbommel
T: 0418-561712
F: 0418-561194
E: kantoor@nsfo.nl


  NSFO
staat ingeschreven
bij de Kamer van koophandel
onder nummer 08108352